Web Toolbar by Wibiya

joi, 6 decembrie 2012

Placa de Sunet

O placă de sunet  este un dispozitiv hardware care facilitează intrarea și de ieșirea semnalelor audio de la un computer prin intermediul aplicațiilor specializate. Placa de sunet poate fi și o interfață audio externă (folosită de alte echipamente electronice) care utilizează software pentru a genera un sunet. Aceste dispozitive bazate pe software sunt mai bine cunoscute sub numele de interfețe audio.
Utilizările tipice ale plăcilor de sunet includ furnizarea de componente audio pentru aplicații multimedia, cum ar fi compoziția de muzică, editare video sau prezentări audio, educație și divertisment (jocuri) și proiecție video. Majoritatea computerelor au placa de sunet incorporată în placa de bază, în timp ce altele (cele din primele generații) necesită plăci audio atașate la placa de bază.

GENERALITATI:

    Plăcile de sunet oferă de obicei un convertor digital-la-analogic (DAC - Digital-to-Analog Converter) care convertește date digitale ȋnregistrate sau generate ȋn format analogic. Semnalul de ieșire este conectat la un amplificator, caști sau la un dispozitiv extern folosind interconectori standard cum ar fi conectorii TRS sau RCA. Ȋn cazul ȋn care numărul și dimensiunea conectorilor este prea mare pentru spațiul de dispunere a conectorilor necesar unei extensii de la spatele calculatorului, aceștia vor fi dispuși ȋntr-o cutie exterioară sau se va ocupa un spatiu ȋn plus care va bloca spațiul de expunere a conectorilor a unui alt card de expansiune.
Mai multe carduri avansate includ de obicei mai mult de un chip de sunet pentru a asigura rate de date mai mari și funcționalități multiple simultane. Reproducerea semnalelor digitale este de obicei făcută cu DAC-uri multi-canal, care sunt capabile de exemple digitale multiple simultane la vârfuri și volume diferite sau este făcută prin aplicarea opțională de efecte ȋn timp real cum ar fi filtrarea. Redarea de sunete multi-canal digital poate fi de asemenea utilizată pentru sintetizatoare de muzică.

Canalele AUDIO:

O caracteristică importantă a plăcilor de sunet este polifonia, care este mai mult decât o singură voce distinctă sau un sunet redat simultan și independent și numărul de canale simultane. Acestea sunt destinate ca număr de ieșiri electrice audio distincte, care pot corespunde unui sistem de configurare a boxelor cum ar fi 2.0 (stereo), 2.1 (stereo cu subwoofer), 5.1, etc. Uneori termenii de „voci” și „canale” sunt folosite alternativ pentru a indica gradul de polifonie, nu configurația ieșirilor de boxe.


Placi AUDIO USB:

Plăcile de sunet USB sunt de fapt, cutii externe care se conectează la calculator prin USB. Mai corect, ele sunt denumite interfețe audio și nu plăci de sunet.



  Conectorii de pe plăcile de sunet sunt codati pe culori :

       -ROZ: Intrare audio analogică pentru microfon. Jack de 3.5mm

       -ALBASTRU: Linie de intrare audio analogică.Jack de 3.5mm

       -VERDE:Linie de ieșire audio analogică pentru semnalul stereo principal (boxe frontale sau căști).Jack de 3.5mm

       -MARO:Linie de ieșire audio analogică pentru trecere specială,'Boxele dreapta-stânga'.
Jack de 3.5mm

       -NEGRU:Linie de ieșire audio analogică pentru boxele de surround (de obicei boxele stereo din spate).Jack de 3.5mm
       -PORTOCALIU:Linie de ieșire audio analogică pentru boxa de pe canalul central și pentru subwoofer.Jack de 3.5mm

       -GRI\AURIU:Portul Game / MIDI (Musical Instrument Digital Interface).Jack de 3.5mm





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes